top of page

En primer lloc cal saber que, la Festa Major del Vendrell és dedicada a Santa Anna, el vot de poble més antic i més important de la vila. Aquesta celebració pren empenta arran de la proclamació de la santa com a copatrona de la vila el 1777, i a partir del 1781 se l'anomena Festa Major.

 

En segon lloc, la Festa Major se celebra a ple estiu, el dia 26 de juliol, diada de Santa Anna, la festa des de sempre ha tingut una durada de quatre dies, de manera que s'inicia la vigília el dia 25, per sant Jaume, i s'acaba el dia 28, dia conegut popularment com el dia del gos. Ara bé, actualment el dia 24, però, es fa l'assaig general, una iniciativa promoguda per l'Agrupació de cultura popular del Vendrell.

 

Per una banda cal destacar que el ball de diables forma part de la comitiva, juntament amb la resta de balls que componen el seguici de cultura popular vendrellenca, i per tant és un element festiu participatiu de tots els actes en honor a Santa Anna.

 

Per altra banda, també cal dir que el ball de diables és un dels elements de cultura popular més antic, més viu i més arrelat del Vendrell. Fet que fa que encara es mantingui l'autèntica essència del ball històric i el sentiment que aquest comporta cap a la que és la nostra Festa Major.

 

Podem dir que, el 26 de juliol és un dia ple complet per al ball, ja que, des de primera hora del dia, concretament a 3/4 de 8 del matí, el ball es reuneix al carrer dels cafès, juntament amb els grallers. Un cop allí els components del ball fan petar la xerrada i tot just toquen les 8 del matí al campanar, s'inicien les matinades amb el foc i la dansa anunciant l'anada a ofici.

 

El foc, al Vendrell, des de les matinades que ja s'escampa pels carrers de la vila.

Un cop finalitzat el recorregut, el ball fa el tradicional esmorzar al Niu per encarar el dia amb força.

 

Es sobre els vols de les 11 del matí, després de l'ofici solemne, que es realitza la ballada d'honor a Santa Anna, que va complementada amb el cercavila de cultura popular. El ball de diables com a element de foc encapçala l'ordre de sortida dels balls, juntament amb els el ball de diablons.

 

Un cop arribats de nou a plaça, es fan els corresponents balls de lluïment, i el ball de diables, seguidament, inicia els versos sota la balconada de l'Ajuntament.

 

Ja entrada la vesprada, pels volts de les 10 del vespre, dona inici, a la capital del foc, el Cercavila de Foc amb tots els grups de foc locals i grups convidats.

Un cop s'ha arribat a la plaça vella, s'inicien els balls i l'encesa de lluïment de cada grup de foc.

 

En finalitzar el cercavila de foc, a la plaça vella, pren tot el protagonisme LA TRADICIONAL CARRETILLADA, un element festiu que ja es troba datat de l'any 1845 per les festes de nostra patrona.

Un cop finalitzada la carretillada es procedeix a fer la típica encesa del campanar, el qual ve a materialitzar el final de la fúria de la diablessa i els diables al haver estat vençuda per l'Arcàngel Sant Miquel i l'Àngel.

 

 

 

Però l'activitat del ball no finalitza aquí, sinó que el dia 27 de juliol, Santa Anneta, al voltant de 2/4 de 8 del vespre, el ball de diables escenifica l'històric Acte Sacramental, que va seguit del cercavila de cultura popular, que finalitza a la plaça vella amb una ballada conjunta de tots els balls de cultura popular en honor a Santa Anna.

FESTA MAJOR, SANTA ANNA

bottom of page